Водка Атомик“ е първият потребителски продукт, произведен с култури от земите

...
Водка Атомик“ е първият потребителски продукт, произведен с култури от земите
Коментари Харесай

Чернобил: спасението беше водката, но дойде войната

Водка „ Атомик “ е първият потребителски артикул, създаден с култури от земите в регионите на Украйна, изоставени след повредата на атомната електроцентрала в Чернобил. За изработката на спиртната напитка се употребява дестилирана вода – от водоносния небосвод на Чернобил, и зърно и плодове, отгледани в региона на авариралата атомна електроцентрала.

Производството на водката стартира като опит – да се потвърди, че радиоактивните плодове, отглеждани в овощни градини в или покрай нечистата зона към атомната електроцентрала в Чернобил, могат да бъдат дестилирани в алкохол, който не е радиоактивен.

След доста изследвания и екологични проучвания, производството на спиртната напитка стартира. А готовият артикул, минава през радиоаналитични лабораторни проучвания преди да бъде пуснат на пазара - и в него не е открита никаква радиоактивност. Причината – когато дестилираш нещо, примесите остават в отпадъчния артикул. 

Спиртната напитка се трансформира в доказателство, че част от чернобилската земя може да се употребява продуктивно и от нея да се направи чист артикул.

„ Не е нужно просто да изоставяме земята. Можем да я използваме по разнообразни способи и да произведем нещо, което да бъде изцяло чисто от радиоактивността. ", твърди проф. Джим Смит, един от създателите на водка " Атомик ".

Така eкспериментът прераства в основаването на компания, чиято цел е доста повече от производството на алкохол. Chernobyl Spirit Company стартира производството на водка „ Атомик “, основана от артикули от земя в регионите на Чернобил. А 75% от облагите от продажбите на спиртната напитка компанията подарява за запазване на околната среда и на живеещи в небогати региони наоколо засегнатата зона. След повредата на атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 година икономическите условия за хората, живеещи в този регион на Украйна са изключително сложни, а пейзажът постепенно се възвръща.

„ Повече от тридесет години след повредата имаме вяра, че това, от което тези региони се нуждаят най-вече, е икономическото развиване и ръководството на неповторимия запас на дивата природа, който съставляват изоставените региони “, показват в своята интернет страница от компанията.

След началото на нашествието от „ Атомик “ оповестиха, че техните облаги ще бъдат дарявани с изключение на на засегнатите в Чернобил, и на пострадалите от войната. След като съветските войски окупираха земята, където се отглеждат и събират продуктите за производството на водка „ Атомик “, компанията пусна на пазара още две „ премиум питиета “. Печалбите от тях ще бъдат дарени в помощ на засегнатите от войната.

„ Наскоро дарихме £15 000 (всичките ни облаги до момента) за украински бежанци. “, оповестяват от компанията на своята страница.

С началото на войната в Украйна обаче бъдещето на плана „ Атомик “, както и това на хората, които живеят и отглеждат плодове в своите овощни градини наоколо до зоната на изключване, е нестабилно. И макар, че ориста на предприятието наподобява нищожно на фона на продължаващата рецесия в Украйна, това е образец за това по какъв начин десетилетия прогрес е пресечен от война.

„ Десетилетия прогрес в този момент е погубен “, споделя пред BBC News проф. Джим Смит - академик от Университета в Портсмут, който прекарва огромна част от живота си в проучване на зоната на повредата. 

„ Общностите, които страдат от 35 години, в този момент страдат още повече “, споделя проф. Смит.„ Преди се тревожехме за риска от радиоактивен стронций в градовете, а в този момент тези градове са бомбардирани. “

В продължение на 30 години основателите и учените на плана учат зоната на изключване. Те настояват, че производството на спиртната напитка разрешава на хората на нечистата земя да продават личната си продукция. А това е дребен, само че значим стадий от възобновяване на сектора от Украйна, който бе зарязан след нуклеарната злополука през 1986 година

„ Сега целият район, в който събираме плодовете си за произвеждане, е окупиран от съветски сили “, споделя Кирило Кориченски, откривател по околната среда и член на екипа на „ Атомик “.

Военните машини, издигащи радиоактивен прахуляк в нормално деликатно следената зона, провокираха скок в равнищата на радиация.

„ Информацията, която получаваме от района, е доста неприятна “, споделя още Кирило Кориченски. „ Руските сили влизат в селата и слагат танковете си измежду градините на хората “.

Екипът на „ Атомик “ се надява войната да завърши до идващия сезон на прибиране на годишна продукция и хората скоро да се върнат към своя „ предвоенен живот “.

„ Мисля, че хората там ще имат потребност от пари и помощ, тъй като повредата в Чернобил за тази територия към този момент няма да е най-лошото нещо, което се случи там. ", споделя Кориченски.

По-рано украинските управляващи упрекнаха съветските сили, окупирали атомната електроцентрала в Чернобил, в ограбването и унищожаването на нова изследователска лаборатория, предопределена да обработва и проучва радиоактивни проби и да следи зоната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР